Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy ponad tym, jak cukier działa na system. Czy to cukier to wyłącznie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – czy jest trucizną?
Naukowcy w teraźniejszym czasie zmienili zdanie – odkryli, że wówczas nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w końcach dobrobytu. To cukier jest dostępny za nadwagę oraz otyłość, toż on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi ostatnie równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Bierz na inne nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, myśl na inne nazwy cukru w zespole. Cukier może zatrzymywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli któryś z ostatnich momentów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bo ten produkt może wynosić sporo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może zatrzymywać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy od cukru, dzięki czemu można traktować go w krótkiej kwoty. Słodzik prawie nie ma też kalorii, a nie wpłynie źle na wagę. Dodatkową zaletą słodzików stanowi ostatnie, że nie psują zębów. To czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie uważać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą spożywać osoby narzekające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ wynosi on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C zatrzymuje się on toksyczny i niszczy swoje kompetencji słodzące, a nie można brać go do kolorów i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań mogą stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany obowiązują w reakcje z pewnymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na działanie mózgu, powoduje ospałość i delikatny spadek naszej zdolności opinii i pamiętania.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych wartości witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to idealne, rafinowane węglowodany. Natomiast to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Czyni to, liczenie się toksyn – kwasu pirogronowego oraz różnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w rozumie oraz stylu nerwowym, a nienormalne cukry w morzach ciałkach krwi. Skutkuje wtedy na oddychanie komórek i wykonywa brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania układu.
Nie przekazujemy sobie sprawy, że jedni przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego układu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cierpliwości także dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze popularniejszą ilości pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i magazynowanych w bliskim ciele. Przykładem mogą stanowić swoje kości i zęby, z jakich jest pobrane tyle wapnia, że występuje nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na stanowisku, że cukry obok tłuszczów są w bliskim układzie głównym źródłem energii, a stąd są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i produkty.
Nawet najmniejsza liczba cukru, nie jest obojętna dla polskiego układu. Cukier działa na wszelki organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w budowie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją a ułatwia do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do naszej krwi w budowie kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe jadą do jakiejś stronę mięsa i przechowywana są w prawie aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca też są już wypełnione, kwasy tłuszczowe jadą do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich funkcji, następnie tkanki ulegają degeneracji i przeistaczają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, i jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Utrzymywania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier wykorzystywać do dużych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?